Ако разгледаме един килим отблизо, скоро ще забележим, че в него са втъкани два вида нишки – едни, които създават колорита, те имат различни цветове и тяхното съчетаване прави шарките и красотата на килима. И другият вид нишки – напречни на първите – те имат задачата да създадат нужната здравина. Ще рече, те са неизменната тук основа. Ала и в живота на обществата, народите и държавите също има подобна основа – природните цикли. И особено един от тях, 12 годишен, в който действат могъщи подреждащи сили, създаващи нужната устойчивост и здравина. Древните източни народи добре са познавали тези сили и затова са създали зодиак, календар и култура, подчинени на тях. Но те са имали предвид не Юпитер – тази планета прави своята обиколка средно за около 11 и 6/7 години – а точен брой обиколки на Земя около Слънце и то всеки път по 12. А как по-точно действат посочените горе сили, можем да разсъждаваме. Но онова, което има практически смисъл за нас е, че ако предварително знаем най-главното за вътрешната динамика на всяка поредна година от цикъла по отношение обществения организъм, можем да знаем какво най-основно да очакваме от годината, ще сме добре подготвени за онова, което се задава насреща в реката на времето. Както са били подготвени древните. Или: тогава бихме имали ключ за разбиране движещите сили на времето и историята, на които се подчинява всичко. А така също – и много повече различни възможности.

НАЧАЛНА ГОДИНА – В такава година се поражда или някакво ново начало за общността /народа, държавата/, или основно се препотвърждава възникнало в миналото начало. Но начало идващо отвътре, а не наложено отвън – от външни интереси и мотиви. Това е времето, когато се проявява най-силно общата воля и сила за да се задействат най-важните и най определящите дела и събития за страната. За България такава начална година е всяка Година на Змията. Каквато е била, например, 165-та, когато на историческата сцена се появява родоначаланикът Авитохол. В такава година – 465-та – се възкачва на трона и друг легендарен хан – Ирник. Такава година е била и 681-ва – тогава е основана дунавска България, след мирния договор в Одесос (Варна). Такава година на Змията е и всяка дванадесета от онова време до днес, включително и годината на последния голям политически поврат – 1989-та. Основните процеси в началните години са: прилив, настъпление, първоначален тласък, преодоляване и промяна. А рисковете се крият в тенденциите към отслабване на дипломатичността и нарушаването на важни договори. Последната Година на Змията беше 2001-ва, а следващата най-близка такава година е 2013-та.

ВТОРА ГОДИНА – Тя определя времето за мирни и градивни усилия, насочени към възстановяване и натрупване на сила, култура и богатства. За България такава е всяка Година на Коня. В такава година нуждата да се избягват всякакъв род вражди и противопоставяния с външни сили е най-голяма, защото това може да породи голямо изтощение, а последиците от него – да са фатални. Основни процеси в годината са: акумулиране на сила, икономически растеж. Всички задкулисни действия сега носят вреди, понякога най-сериозни. Има риск и от епидемии. В българската история такива години са били 814 и 1918-та, когато на трона се възкачват съответно Омуртаг и Борис III и това е определило и характеристиките на тяхното царуване. Не случайно древ­ните са отдавали голямо значение на годините на възкачване – те са отразявали мисията на владетелите, а рождените им години – техните потенциални възможности по отношение съответната страна. В случая виждаме, че царуването на посочените горе владетели е свър­зано именно с възстановяване, мирно строителство, укрепване и забогатяване на страната, а същото точно отго­варя и на историческата истина. Най-близка предстояща Година на Коня е 2014-та.

ТРЕТА ГОДИНА – Тя определя време­то за установяване и максимално активиране на политически, икономически и културни връзки със съседни страни и народи, прокарване пътища към тях. За България такава е всяка Година на Козата. Сега на всички нива се проявява едно раздвижване, една гъвкавост, приспособимост и съобразителност. Годината е най-подходяща за развитие на комуникационните средства, информационните технологии, пътищата и транспорта, образованието и науката. Така също тя е много добра и за всякакви търговски дела и операции. Или: всичко що е тактически прийом сега получава поле за изява, но случва се – за сметка на дългосрочните стратегии и планове. Медиите получават нов тласък за развитие. Има и опасност от нахлуване на враждебни идеологии, религии и учения, различни форми на масова манипулация. Най-близка предстояща Година на Козата е 2015-та.

ЧЕТВЪРТА ГОДИНА – Обръщане към миналото, търсене на приемственост от предци, традиции и национална култу­ра. За България такава е всяка Година на Маймуната. Друго: точно в такава година се създава и укрепва силна опо­зиция на упражняващите власт, възникват протести и бунтове. Има и реална опасност от трайно разцепление и разединение на общността – с такава цел твърде чес­то и умело се провокират бунтове от враждебни външни сили. Особено ако връзката и взаимодействието между „върховете“ /управниците/ и „низините“ /народа/ по някакъв начин прекъсне. Най-много преврати, почти винаги с решаващата подкрепа на външни сили, се правят точно в такива години. Основни процеси: докосване до „корените“, реакция и бунт. Такива години в българската история, например, са 1944-та (9.09 – комунистическият преврат), 1956-та – унгарските събития и „априлската линия“, 1968-ма – чешките събития и „юлския пленум“, 1980-та – полските събития, Солидарност, Лех Валенса и началото на падането на комунизма… В българската история има голямо изобилие от подобни примери, които сами по себе си са най-красноречиви. Следващата най-близка Година на Маймуната е 2016-та.

ПЕТА ГОДИНА – В такива години започва да се проявява едно повсеместно обръщане към центъра на обществото. Тогава израстват най-влиятелните, авторитетни и обичани хора, формиращи елитът на нацията. Тези хора имат способността да фокусират общите настроения и да създават мощни обединяващи тенденции. За България такава е всяка Година на Петела. Изведнъж сега получават голям шанс предприемчивите хора с творчески способности и нагласа. Значи: това е една от най-важните и продуктивни години от целия цикъл, добре би било да се използва рационално. Основни действащи принципи и процеси: обединение, любов, творчество. Годината на Съединението на Княжество България с Източна Румелия – 1885-та, е точно такава. Никак не е маловажно и случайно и това, че Княз Ал. Батенберг – обединителят – е роден в година 1857-ма, т.е. в година на Змията, начална за Б​​ългария. Най-близката предстояща Година на Петела е 2017-та.

ШЕСТА ГОДИНА – В такава година цари голяма активност в сферата на труда и технологиите, увеличават се външните инвестиции, търговските сделки, разширяват се производствените мощности. За България такава е всяка Година на Кучето. Тясната проф. специализация и високите професионални резултати в такава година получават най-голям шанс. Съществуват значителни възможности за отваряне на много нови работни места. Сега е време за прагматизъм и за прилагане на теоретичните постижения, за въвеждане на ред и порядък във всичко. Но така също сега възниква и тенденция към сляпо подражателство, към копиране на готови образци и модели, убиващи творческия импулс. Основните процеси са: старание, изпълнение и поддържане на реда. Най-близката предстояща Година на Кучето е 2018-та.

СЕДМА ГОДИНА – Година на нерешителност, страх и отстъпление, понякога – и на предателства. Силно се активират стари и нови врагове, стремящи се да лишат общността /народа, държавата/ от собствена воля и да я поставят в положение на трайна зависимост. За България такава е всяка Година на Свинята. Водещите процеси са: отстъпление, договаряне, защита. В такива години най-лесно се губи национален суверенитет. Необходима е голяма дипломатичност, твърдост на характера, здрав разум и неподкупност на управниците, за да не се стига дотам. В такава година е много рисково, може да се окаже и фатално провокирането на конфликти. Никак не е добра годината и за провеждане на избори – избраните сега, като по правило докарват много беди на народа и странат си. Точно в такава година – 927-ма – умира великият Симеон /с външна помощ/ и се възкачва на трона неговият син Петър, който сключва 30 годишен мир. Но в края на неговото царуване България пада под византийско владичество. Такава година е и 1395-та. В нея бива завладян Никопол, убит цар Иван-Шишман и Търновското царство окончателно пада под напора на османлиите. Такава година е 1947-ма, когато България окончателно се отделя от Европа, поемайки пътя на комунистическия експеримент. В такава година – 2007-ма – България влезе в Европейския съюз. Най-близката предстояща Година на Свинята е 2019-та.

ОСМА ГОДИНА – Една от най-сътресителните години. За България такава е всяка Година на Плъха. Година на големи трансформации, в нея на общността /народа, страната/ най-често се налага доброволно да се откаже от нещо ценно, за да не й бъде взето насила друго, още по-ценно. Всички войнолюбци, главорези, насилници, мафиоти, грабители, престъпници, природни стихии, разрушителни страсти, епидемии и пр. масови морове напират да се проявят сега. Така, че много внимание! Такава година винаги е съпроводена с по-голяма или по-малка финансова криза, поради враждебни външни интереси и развихряне на жестоки грабителски страсти вътре в страната. Основни процеси: разруха и ново начало. В такава година /1396-та/ България окончателно пада под турско робство. В такава година избухва и Априлското въстание – 1876-та, както и Балканската война – 1912-та. Такава година беше и 1996-та, времето на Жан Виденов, когато „изгърмяха пирамидите“ и фалираха банките, та 99.99% от българите бяха ограбени така, както това не е ставало в цялата им история. Последната Година на Плъха беше 1996-та, а следващите такива ще са 2008-ма, 2020-та и 2032-ра!

ДЕВЕТА ГОДИНА – Година на емоционален и духовен подем, нова вяра в бъдещето. Интересът към духовните учения и религиозната просвета силно пораства. За България такава е всяка Година на Бика. Година на излаз към широкия свят, усилени контакти с други страни, нови надежди и стратегически планове. Каквото се замисли сега, то дава плод и отражение много години по-късно, защото се поставят стратегически жалони към бъдещето. Освен това се осъществява и масирана експанзия на материална и духовна култура. Една от най-важните години от целия цикъл. Главни процеси тук са: оптимизъм, вяра, износ на влияние. В такава година /893-та/ на народен събор в Преслав за владетел бива определен Симеон – бъдещият Симеон Велики. И както винаги става в подобни случаи, и сега естеството на встъпващата година определило естеството на бъдещите изяви на новия владетел, насочило го към мисията му по отношение собствения народ. Последна Година на Бика беше 1997-ма, а следващите такива ще са са 2009-та, 2021-ва и 2033-та.

ДЕСЕТА ГОДИНА – В такава година се проявяват тенденции към голяма концентрация на власт и консолидация в лостовете и механизмите на управление. За България такава е всяка Година на Тигъра. Съществува, обаче, и опасност от узурпаторство и тирания. Най-важните мотиви за действие през такава година се съдържат в стремежите за придобиване, укрепване и упражняване на власт. Освен това, проявяват се и силни тенденции към бюрократизъм и ограничаване свободите на обикновените хора – те се поставят под „похлупак“, по-тежък от предишния. Може да се случи и пренебрегване на традиционната култура и националния интерес. Основни процеси и принципи: твърдост, ограничаване, натиск и контрол. Такава година, например, е 1878-ма – годината на Освобождението. Но тъй като от нея започва най-новата история на България, всичко станало, проявило се по един или друг начин тогава, трайно се е вградило като основна матрица, пораждаща непрестанна и ожесточена борба за власт и нестихващ стремеж към узурпаторство – все прояви твърде добре познати на всички нас българите от много време насам. Най-близката предстояща Година на Тигъра е 2010-та.

ЕДИНАЙСЕТА ГОДИНА – Увеличават се свободите, възникват нови обществени организации и партии. Голям тласък получават научните достижения и открития. За България такава е всяка Година на Заека (котката). Но вътрешното единство в общността започва прогресивно да отслабва, обособяват се много отделни групи и фракции, поради различия в интереси, култура и пр. „Свобода“ се превръща в дума-заклинание, настъпва голяма множественост в мненията и позициите. Центробежните сили стават все по-трудно удържими, проявява се разнобой и сепаратизъм. И това може да е дваж по опасно, ако общността дъл­го време е била лишена от обединяваща идея и вътрешен център. В същото време, обаче, сега е годината, в която шансът да се намери най-точната външна подкрепа, с най-надеждните външни партньори е на-голям и това може да компенсира всички посочени по-горе негативи. Основни действащи принципи и процеси: свобода, идентичност, открития, подкрепа. В такава година /1903-та/ избухват Илинденското и Преображенското въстания и това точно се вписва в характеристиките на годината. Най-близката предстояща Година на Заека е 2011-та.

ДВАНАЙСЕТА ГОДИНА – Ето че на ред е и последната година от 12-годишния цикъл. В български условия такава е всяка Година на Дракона. Сега, като че се загубват много от очертанията на настоящето, както и ориентирите към бъдното, настъпва растяща обърканост и хаос. Под напора на неведоми, но могъщи сили започва прекрачване на граници и разрушаване на форми и структури, може би заради запазването на съдържанието в тях. Почти така, както става с една стара къща – разрушаваме я, но запазваме и отделяме здравите тухли и други годни строителни елементи за да ги използваме за построяването на нова. А в случая строежът на „новата къща“ започва през следващата начална година от новия 12-годишен цикъл. Най-често в такава последна година от цикъла стремително нарастваща безработицата, както и общественото напрежение поради това. Доминиращи процеси са: криза в материалното,, израстване в духовното, „забременяване“ със следващото ново начало. Такива години например бяха 1988-ма и 2000-та. И двете бяха много кризисни като последни от дванайсет годишни цикли, преди стартирането на новите начала в следващи начални години. Най-близката предстояща Година наДракона е 2012-та.

След преглеждането на така представения „ключ“ сигурно ще се намери някой да каже, че посочените по-горе примери са нарочно избрани, за да се докаже закономерност. Е, нека този човек сам избере която си иска година за опит. Скоро ще се убеди, че резултатът ще е подобен на дадените примери и съответен на посочените закономерностите. Ако той вземе, да речем, 1923-та година (Деветоюнският преврат и Септемврийското въстание), той лесно може да изчисли (през 12 години), че тя е Година на Свинята, за да си направи съответните изводи. Ако иска да узнае нещо повече за Покръстването през 864-та, по същия начин ще пресметне, че то е станало в Година на Маймуната. После чете какво пише за тази година и си прави нужните заключения за естеството на този тъй важен исторически момент.

По същия начин можем да подходим към която си искаме година, дори и към собствената си рождена. Във втория случай ще получим яснота за взаимоотношенията и връзките със собствената си страна, ще разберем какво е мястото ни в нея и каква е главната ни задача Свише. Представеният астрологичен ключ може да е много полезен не само за изясняване на основни факти от миналото и настоящето, а и за определя­не на главните посоки към бъдещето. С негова помощ движението към бъдещето придобива видимост, поради което можем умно да се присъединим към онова, което ще видим, тъй както сърфистът се присъединява към вълната, която идва. Такава е истината за този цикъл. Истина, която може да ни направи по-ефективни и по-успешни, да направи цялото ни общество проспериращо.

Откъс от „Древният код 681“

Коментари

3 коментара на “Звездният ключ за България”

  1. Kabala on май 13th, 2008 9:27

    Алдебаран,радвам се,че си пуснал тук откъс от твоята книга.Преди време си позволих да направя анализ за годината на плъха,използвайки книгата ти,като получих и доста критики от скептици-)))
    Новият вид на сайта ти е много хубав-)))Благодаря за изследванията ти!Много от тях ми помогнаха в моя път…
    Успех!

  2. SN on ноември 27th, 2019 11:20

    Какво да очакваме от идващата 2020-година на плъха?

  3. СН on ноември 29th, 2019 16:54

    какво ще донесе годината на плъха за България?

Остави отговор